Als Europeanen hebben we veel dingen gemeen, maar vallen onze slaapgewoontes daar ook onder? JYSK Nordic is op onderzoek uitgegaan en heeft een groot slaaponderzoek gehouden onder onze Europese klanten.
Bent u benieuwd naar de kwaliteit van uw slaap? Doe dan onze nieuwe slaaptest en vergelijk uw slaapscore met mensen zoals u. Meer interessante uitkomsten uit het slaaponderzoek vindt u hier.
Doel: 8 uur slaap
Respondenten in alle deelnemende landen geven aan dat de kwaliteit van hun slaap belangrijk is voor de kwaliteit van hun leven en dat 8 uur slaap per nacht optimaal is. Maar wanneer het aankomt op het echte leven, blijkt het merendeel van deze mensen maar 6 tot 7 uur per nacht te slapen (62%). Oekraïne is de slaapkampioen op dit gebied, maar zelfs daar slaapt slechts 1 op de 4 mensen 8 uur of meer per nacht. Het gemiddelde is 20%.
Aan de andere kant hebben we de Zweden. Zij lijken last te hebben van de heldere zomernachten: bijna 1 op de 10 mensen slapen slechts 5 uur of minder. In Griekenland kan het de hitte zijn die ervoor zorgt dat bijna 1 op de 5 mensen slechts 5 uur slaap per nacht heeft.
In het weekend proberen we dit allemaal in te halen. Vooral in Noorwegen, waar bijna 1 op de 10 deelnemers 11 tot 12 uur slaapt in het weekend.
Met gemak in slaap vallen - of juist niet
Over Noorwegen gesproken: 4 op de 10 respondenten vindt het ‘moeilijk’ of zelfs ‘heel moeilijk’ om in slaap te vallen. U vraagt zich af hoe lang ze nu daadwerkelijk in bed liggen in Noorwegen – eerst is het woelen en draaien en vervolgens slapen ze in het weekend een gat in de dag. Gemiddeld hebben 25% van de respondenten moeite met het vatten van de slaap.
In Tsjechië heeft de helft van de respondenten (52%) geen moeite met in slaap vallen: ze vallen ‘gemakkelijk’ of ‘erg gemakkelijk’ in slaap. Het gemiddelde is 45%.
Binnen Europa gebruiken mensen schermapparatuur in bed voor het slapen. Bijna 4 op de 10 (39%) gebruikt altijd schermapparatuur (smartphone, tablet, TV, etc.) voor ze gaan slapen. Recordhouder is Roemenië, waar de helft van de deelnemers op een schermpje tuurt voordat ze in slaap vallen. Aan de andere kant van het spectrum zitten de Denen: 20% van de Deense deelnemers gebruikt nooit een smartphone of iets dergelijks in bed.
Wat gebeurt er gedurende de nacht?
Wat gebeurt er ’s nachts in Europa? Om te beginnen: we hebben vaak gezelschap. Minder dan een derde slaapt altijd alleen. In Roemenië wordt 1 op de 4 iedere nacht vergezeld door hun kinderen. Het gemiddelde is 17%.
Midden-, Oost- en Zuid-Europeanen lijken vaster te slapen dan de Noord-Europeanen. 28% wordt helemaal niet wakker ’s nachts, waar slechts 18% van de Denen, Zweden, Noren, Finnen, Britten en Nederlanders een ononderbroken nachtrust genieten.
Maar waarom worden we wakker? Dit is misschien verrassend voor nieuwe ouders, maar kinderen lijken niet de grootste reden voor slaaponderbrekingen. Niet eens in Roemenië… De voornaamste reden is dat we ’s nachts naar het toilet moeten. De tweede reden is de kamertemperatuur.
Slaapposities en persoonlijkheid
Over het algemeen is de foetushouding de populairste slaaphouding; slapen op de buik staat op de tweede plaats. Dit is gemiddeld, maar op nationaal niveau zijn er verschillen. In Roemenië, Slovenië en Oekraïne is het net andersom: daar slapen ze liever op hun buik dan in de foetushouding.
Is er een overvloed aan mensen die ‘communicatief, extravert, direct en gevoelig’ onder de JYSK klanten uit deze landen? U zou het wel denken als u leest over wat een slaaphouding over uw persoonlijkheid zegt.
Opstaan kan erg lastig zijn
Bijna 4 op de 10 respondenten vindt het ‘moeilijk’ of ‘erg moeilijk’ om ’s ochtends uit bed te komen. Geen enkel deelnemend land is ’s ochtends zo fris en fruitig als Oekraïne: daar vindt 45,8% het ‘makkelijk’ of zelfs ‘erg makkelijk' om op te staan. Het gemiddelde van alle landen is 29%. Misschien is dit omdat meer mensen uit Oekraïne 8 uur per nacht slapen? In Polen zien we een heel ander beeld: 50% vindt het ‘moeilijk’ of ‘erg moeilijk’ om ’s ochtends uit bed te komen.
En hoe zit het met het ochtendhumeur? In Denemarken is de kans het grootst dat u ’s ochtends blije gezichten ziet in de metro of het verkeer, aangezien Denen het gelukkigst zijn met meer dan 1 op de 3 mensen die ‘gelukkig’ wakker worden. 6,2% is zelfs ‘erg gelukkig’ (gemiddeld is het 2,2%). Gaat u iets meer naar het Noorden, wees dan voorzichtig: in Finland worden ruim 1 op de 3 mensen ‘chagrijnig’ of zelfs ‘erg chagrijnig’ wakker. Dit patroon zien we ook in Midden-Europa. Meer dan een vierde van de mensen in Oekraïne wordt ‘gelukkig’ of ‘erg gelukkig’ wakker, maar over de grens, in Hongarije, wordt 1 op de 3 mensen ‘chagrijnig’ of ‘erg chagrijnig’ wakker.
Siësta’s en slaperigheid
In Griekenland houden ze vast aan hun siësta: 1 op de 4 doet daar (bijna) iedere middag een dutje. Gemiddeld over alle andere landen is dit 10%. Wat dat betreft kan Noorwegen misschien nog wat van Griekenland leren, aangezien geen ander land gedurende de dag zo slaperig is als Noorwegen. Bijna 2 op de 3 heeft ‘altijd’ of ‘vaak’ last van slaperigheid, maar slechts 10% doet ‘altijd’ of ‘vaak’ een dutje. Onder de Slowaken heeft 18% ‘nooit’ of ‘zelden’ last van slaperigheid gedurende de dag.
Over het onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd in alle JYSK Nordic landen (België, Bosnië, Bulgarije, Denemarken, Engeland, Finland, Griekenland, Hongarije, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Polen, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zweden). Het werd verspreid in de JYSK nieuwsbrief, blogposts en op Facebook. 35.000 mensen hebben meegedaan.