Onderhoud van houten tuinmeubelen

Onderhoud van houten tuinmeubelen

Help voorkomen dat uw tuinmeubelen verkleuren en lelijk worden. Houten en hardhouten meubelen moeten worden behandeld en onderhouden. Onderhoud u uw tuinmeubelen niet goed, dan kunnen ze barsten en uitdrogen.

Olie behandeling voor gebruik

Het is altijd een goed idee om uw tuinmeubelen direct na het uitpakken en in elkaar zetten te behandelen met olie. Hoewel het hout al behandeld is met olie, raden we aan om het direct nog een keer te doen. Het kan al even geleden zijn dat het hout voor de eerste keer behandeld is. 

Grondig reinigen

Zorg er altijd voor dat u uw tuinmeubelen grondig reinigt. Bijvoorbeeld door heel voorzichtig een hogedrukreiniger te gebruiken voordat u olie aanbrengt. Volg altijd de instructies op de verpakking. 

Doorlopende oliebehandeling

Harhouten meubelen moeten volledig droog zijn voordat u ze behandelt met olie. Gebruik olie dat geschikt is voor hardhout. Het is aan te raden om tijdens het seizoen 2 tot 3 keer de olie aan te brengen en ook voordat u de meubelen weer opbergt voor de winter.

Teakhouten meubelen hoeven niet behandeld te worden met olie. Dit hout bevat van zichzelf al veel olie. Na verloop van tijd krijgt teakhout een natuurlijke witte tint, wat kan worden verwijderd met teakolie. Als u besluit uw meubelen met olie te behandelen, dan moet u dat blijven doen, net zoals met hardhout.

Aanval van schimmels en zwammen

Zelfs als u op regelmatige basis het onderhoud doet met olie, kunnen er schimmels en zwammen op de meubelen ontstaan. Dit is het meest zichtbaar op die plaatsen waar de meubelen donker kleuren of zelfs zwart worden.

U kunt dit probleem normaal gesproken verhelpen door:

  • Uw meubelen grondig te wassen met houtreiniger. Volg de instructies op de verpakking. Zijn de meubelen nog steeds vies, was ze dan nog een keer.
  • Een bleekmiddel te gebruiken. Als uw meubels nog steeds donker zijn nadat u ze met een houtreiniger heeft gewassen, kunt u een bleekmiddel gebruiken. Was de aangetaste gebieden met bleekmiddel en spoel vervolgens grondig af met water.
  • Als bleekmiddel ook niet werkt, dan is alleen schuurpapier en hard werken nog over. Schuur de aangetaste plekken totdat u mooi hout aantreft. U kunt ook een hogedrukreiniger gebruiken. Welke methode u ook verkiest, we raden u aan om vervolgens altijd olie te gebruiken die past bij de betreffende houtsoort. 

Meeldauw

Meeldauw is een onschuldige schimmelsoort die er uit ziet als een droge witte stof – het zit meestal op de dikste onderdelen van de meubelen. Meeldauw ontstaat vaak bij het transport van de meubelen naar Europa. De grote temperatuurswisselingen en hoge luchtvochtigheid zijn ideale omstandigheden voor meeldauw.

U kunt meeldauw afvegen met een doek of borstel. Meer hoeft u meestal niet te doen, maar behandelen met olie kan geen kwaad.

Opnieuw aandraaien

Hout is een natuurlijk product en houten tuinmeubelen reageren op de verschillende weersomstandigheden. Door de druk in het hout kunnen spleetjes ontstaan. Daarom is het belangrijk dat u de meubelen periodiek opnieuw aandraait. 

Winteropslag

Uw meubelen gaan langer mee als u ze goed opbergt in de winter. U moet houten meubelen niet opbergen in een warme, droge kamer, want dan kan het hout uitdrogen. In plaats daarvan kunt u ze het best opslaan in een garage of onder een carport. Daar is goede ventilatie, maar zijn de meubelen wel beschermd tegen regen en sneeuw. We raden niet aan om een plastic hoes over de tuinmeubelen te trekken. Dit kan juist schimmels en houtrot veroorzaken. 

Ontdek meer

Verantwoord hout: ontdek het FSC®-label

Verantwoord hout: ontdek het FSC®-label

Hoe verwijdert u algen van tuinmeubelen

Hoe verwijdert u algen van tuinmeubelen

8 TIPS VOOR HET REINIGEN VAN JOUW MATRAS

8 TIPS VOOR HET REINIGEN VAN JOUW MATRAS

Een opbergbox die aan alles voldoet

Een opbergbox die aan alles voldoet